547828388708201

Page content

Rijangst, Marielle Neijzing Hoek kwam dr overheen

Rijangst, Marielle Neijzing Hoek kwam dr overheen

Rijangst,  Marielle Neijzing Hoek kwam dr overheen, en in de tunnel dus niet meer bang achter het stuur.

 

 

 

 

 

 

Rijangst moederdagactie

Moederdag actie!

Tag je Moeder voor Moederdag en wie weet wint zij 1,5 uur rijles!
Heeft ze al d'r rijbewijs? Geen probleem! Dan wint ze een opfriscursus van 1.5 uur!
Wat moet je doen? ...
Tag je moeder in je bericht! Delen is lief!

Marielle Neijzing Hoek

 

 

Wel een rijbewijs hebben, maar niet durven autorijden. Heel wat mensen kampen met rijangst. Hoe kom je daarvan af?

Zeker een half miljoen van de Nederlanders met een rijbewijs gebruikt deze niet of nauwelijks. Ze hebben een vorm van rijangst. Zo ook Rijangst,  Marielle Neijzing Hoek, zij had last van tunnelvrees.  Dit uit zich in het vermijden van bepaalde verkeerssituaties en sommigen nemen zelfs nooit meer plaats achter het stuur. Veel hoor je niet over deze vorm van angst, want vaak overheerst schaamte.

Rijangst komt in alle gradaties voor bij bijna 1 miljoen Nederlanders. In de huidige tijd waarin verplaatsen belangrijk is en mensen vaak afhankelijk zijn van eigen vervoer is de angst voor autorijden een serieus probleem. Rijangst kan ontstaan na een incident of psychische problemen maar in de meeste gevallen is de onzekerheid een geleidelijk gevolg van te weinig routine in het verkeer. Wie rijangst heeft mist overzicht in het verkeer en krijgt het gevoel de controle over zichzelf in het verkeer te verliezen.

Statistiek:

In Nederland hebben bijna zeven miljoen mensen een rijbewijs. Daarvan zit de helft wel eens nerveus of angstig achter het stuur ( Kerncijfers Personen Vervoer 2004 ). Dit betekent dat ze vooral in bepaalde situaties te kampen hebben met onzekerheid en de bijkomende nervositeit. Ongeveer een miljoen mensen heeft echt rijangst in de ware zin van het woord en een half miljoen Nederlanders vermijdt het autorijden. Van de mensen met rijangst behoort 95% tot het vrouwelijk geslacht.

Oorzaken:

rijangst overwinnenEen gebrek aan rijervaring en routine leidt bij veel mensen uiteindelijk tot rijangst. Wanneer men tegen autorijden opziet, stelt men het steeds langer uit, totdat er uiteindelijk volledig de brui aan gegeven wordt. De berg wordt immers steeds hoger en hoger.
Angsten zijn emoties die aan de waarneming van gevaar gekoppeld zijn. Zodra er gevaar dreigt, voelen de meeste mensen zich angstig. Elk mens vat angst op zijn eigen manier op. Wat de een als angst ervaart, is voor de ander acceptabel. Een angstreactie op een werkelijk bedreigende situatie wordt reële angst genoemd. Reële angst heeft een beschermende functie met als gedragsimpuls: vluchten, vechten of bevriezen.

Angststoornis:

Wanneer de angst niet meer in verhouding staat tot het werkelijke gevaar, kan men spreken van angstklachten of van een angststoornis, gekenmerkt door terugkerende periodes van intense angst. Ongeveer 15% van de Nederlandse bevolking lijdt aan een angststoornis, de meest voorkomende psychiatrische aandoening.

Herken de symptomen

Deze rijangst is heel lang niet onderkend als een serieus maatschappelijk probleem. Studies naar de effecten van rijangst op de verkeersveiligheid zijn nog nauwelijks verricht. Toch kan je het bij jezelf wel herkennen.

Veel voorkomende symptomen zijn:

 • Rijangst hulphartkloppingen
 • transpireren
 • trillen of beven
 • opvliegers of koude rillingen
 • ademnood of verstikkingspijn op de borst
 • misselijkheid of buikklachten
 • duizeligheid of flauwte
 • angst om zelfbeheersing te verliezen

Geconfronteerd worden met je angst is niet altijd makkelijk. Je doet dan zeker een beroep op je moed en doorzettingsvermogen.

Heb jij last van rijangst?

Nou vraag je je misschien af: ”Heb ik last van rijangst?” Doe dan deze test en kijk of je jezelf in deze stellingen herkent:

 • Ik zie op tegen autorijden.
 • Ik vermijd drukte in het verkeer.
 • Ik ben heel voorzichtig in het verkeer.
 • Ik zit gespannen achter het stuur.
 • Ik voel me opgejaagd in het verkeer.
 • Ik gebruik mijn auto zo min mogelijk.
 • Ik rij alleen voor mij bekende routes.
 • Ik rij niet op de autosnelweg.
 • Ik ben moe na het autorijden.
 • Ik rij het liefst met een vertrouwd iemand naast me.

Wanneer je een of meerdere stellingen met ‘ja’ hebt beantwoord, dan heb je waarschijnlijk last van rijangst.

 

rijbewijsgigant.nl

Comment Section

2 reacties op “Rijangst, Marielle Neijzing Hoek kwam dr overheen


Door Marielle Neijzing op 13 mei 2016

Al 28 jaar mn rijbewijs en altijd de tunnel mijden!!! Maar na vandaag niet meer!!!! Super bedankt Roel van der Wiel!!!!!


Plaats een reactie Annuleren


*