Page content

Aanhanger Rijbewijs Nodig?

Aanhanger Rijbewijs Nodig?

Aanhanger Rijbewijs Nodig?

Aanhanger rijbewijs nodig.?

Aanhanger Rijbewijs Nodig?

 

Geen rijbewijs nodig

Aanhanger trekken met rijbewijs B

Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto:

 • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
 • een aanhanger trekken van meer dan dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Aanhanger trekken met rijbewijs B+ (code 96)

Met rijbewijs B+ (code 96) mag u met een auto:

iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).

 

Boete

Indien u zonder geldig rijbewijs een aanhanger trekt waarvoor u het E bij B rijbewijs nodig heeft, dan kan dat aardig wat kosten. In 2016  is de boete €360,- excl € 9.- administratie kosten.

 

Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger, oplegger of caravan achter mijn auto te rijden?

U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter uw auto. Welk rijbewijs u moet hebben, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt.

Rijbewijs afhankelijk van toegestane maximale massa

Welk rijbewijs u moet hebben voor uw aanhanger, caravan of oplegger hangt af van de toegestane maximale massa. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (lege gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht.

Aanhanger trekken met rijbewijs BE

Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto:

 • een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
 • onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger gebruiken waarvan het gewicht meer is dan 3.500 kg.

Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn op 19 januari 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels. U mag iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Let wel op de maximale trekhaaklast. Dit moet groter zijn dan het daadwerkelijke gewicht van de aanhanger. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto. Of op de website van de RDW bij de voertuiggegevens.

Voorbeelden van combinaties rijbewijs en aanhanger

aanhanger opleiding

Enkele voorbeelden van combinaties met het benodigde rijbewijs. In alle gevallen gaat het gewicht om lege gewicht + laadvermogen.

Voorbeelden van combinaties
Gewicht auto (kilo) Gewicht aanhanger (kilo) Benodigd rijbewijs
 3.000650Rijbewijs B
 2.400 850Rijbewijs B
 2.4001.400Rijbewijs B+ (code 96)
 2.4002.000Rijbewijs BE
 3.000 4.000Rijbewijs BE (gehaald voor 19 januari 2013). Anders rijbewijs C1E of CE

Gewicht auto achterhalen

Als u uw kenteken invoert op de website van de RDW, dan ziet u:

 • welk gewicht uw auto mag trekken (daadwerkelijk gewicht);
 • wat het lege gewicht + laadvermogen van uw auto is.

Fietsendrager is geen aanhangwagen

Een fietsendrager is geen aanhangwagen. Vervoert u een andere lading dan fietsen op een fietsendrager? Dan gelden de algemene regels voor het vervoer van goederen aan de achterzijde van een voertuig.

Toch maar snel halen?

Met de drie volwaardige BE-combinatie`s kunnen we drie dagopleidingen per dag aan, wat betekend dat “bij de Rijbewijsgigant.nl de wachttijden voor je aanhanger opleiding redelijk kort zijn”. Voor iedereen de juiste combinatie, een normale handgeschakelde auto of een automaat, jij mag het zeggen.

Na een gedegen intakeles zal je van de instructeur een passend lesplan krijgen waarmee je het rijbewijs binnen handbereik hebt.

Bedenk dat ” er op dit moment een tarief geldt voor de dagopleiding wat over heel Nederland bijna onmogelijk is” en wacht dus niet te lang, dit tarief is zeer tijdelijk GIGA laag.

  Comment Section

  0 reacties op “Aanhanger Rijbewijs Nodig?

  Plaats een reactie


  *