Page content

Aanhanger rijbewijs ja of nee

Aanhanger rijbewijs ja of nee

Het BE rijbewijs wel of niet?

 

Een aanhanger rijbewijs is niet altijd nodig om een aanhanger te mogen trekken. Het gewone B-rijbewijs zou al kunnen volstaan wanneer de combinatie van voertuigen aan bepaalde voorwaarde voldoet.

Zonder proces verbaal te krijgen van een ambtenaar is het mogelijk een aanhanger te trekken, of het nu gaat om een speedboot of een zeer luxe caravan, zelfs een aanhanger vol met zand, het mag binnen de voorwaarden.

Maximum trekcapaciteit trekkend voertuig ( auto):

  • Regel 1 gaat over het maximum massa deel. Wanneer het gewicht niet boven de 750 kilo uitkomtzijn er weinig beperkingen. Let op uw auto moet dit wel mogen trekken volgens de maximum trekcapaciteit op het kentekenbewijs.

Kentekenpapieren:

  • Op de kentekenpapieren staat exact het maximale trekgewicht voor uw voertuig vermeld.

Voorbeeld:

Op het kenteken staat maximaal trekvermogen 575 kilo is, dan mag de totale massa van de aanhanger ( aanhanger inclusief lading) niet meer zijn dan 575 kilo.

Voor alle wagens geldt dat het trekkend voertuig bepaalt wat het maximale gewicht mag zijn van uw combinatie.

De maximale gewichten bijvoorbeeld de 750 kilo wordt omschreven in de wegenverkeerswet en het rijbewijzen regelement.

Uiteraard is het een verplichting dat u weet “wat er op de kenteken papieren staat van uw voertuig” daar staat bijvoorbeeld het ledig gewicht en het maximale laadvermogen.

Voorbeeld: Een ledig gewicht van 180 kilo en een laadvermogen van 500 kilo, deze aanhanger mag dus nooit meer wegen dan 680 kilo. Zou dit wel het geval zijn dan bent u vogels de wet in overtreding. Ook al heeft u het aanhanger rijbewijs.

Controleer dus altijd de kentekenpapieren voordat u gaat rijden, als bestuurder heb je de verantwoording voor de combinatie.

 

Aanhangers boven de 750 kilo:

Aanhanger rijbewijs ja of nee

 

 

 

 

 

Mijn auto mag meer trekken dan 750 kilo, heb ik nu een BE rijbewijs nodig?

Ook hier is het nog steeds mogelijk om zonder BE rijbewijs de aanhanger te trekken. Volgens de wet is de eis dat; de aanhanger niet zwaarder mag zijn dan het trekkend voertuig afgeschaft sinds januari 2013.

Het is dus toegestaan om met een aanhanger zwaarder dan 750 kilo achter de auto de weg op te gaan mits:

  1. De combinatie van de aanhanger met lading en het trekkende voertuig bij elkaar opgeteld, in zijn geheel niet meer weegt dan 3500 kilogram aan gewicht.
  2. Dat het gewicht van de aanhanger met lading, niet over het maximaal toegestane gewicht komt van wat het trekkende voertuig volgens de autopapieren mag trekken.

Wanneer aan 1 & 2 wordt voldaan mag u dus gerust de weg op met rijbewijs B en deze combinatie.

Maximale snelheid van de combinatie:

De maximale snelheid in Nederland voor combinaties van auto’s, bestelbusjes en T100-bussen met daar achter een aanhangwagen, die niet zwaarder mag zijn dan 3500 kilo, is 90 kilometer per uur.

Als de aanhanger zwaarder dan de 3500 kilo gaat de maximale snelheid zelfs terug naar 80 kilometer per uur.

Voor de snelheid is het niet relevant of u nu in het bezit bent van een BE rijbewijs of niet.

 

Het kan geen kwaad om toch een rijles te nemen voordat u met de aanhanger op pad gaat:

Aanhanger rijbewijs ja of nee, wij zijn een CBR erkende BE aanhanger rijschool, dat betekend dat uw ritten met de aanhanger een stuk vertrouwder en daardoor wellicht ook veiliger gaan.

 

schriftelijk je rijbewijs halen

Het BE rijbewijs wel of niet? , Aanhanger rijbewijs halen jij kan het ook.

 

Met de drie volwaardige BE-combinatie`s kunnen we drie dagopleidingen per dag aan, wat betekend dat “bij de Rijbewijsgigant.nl de wachttijden voor je aanhanger opleiding redelijk kort zijn”. Voor iedereen de juiste combinatie, een normale handgeschakelde auto of een automaat, jij mag het zeggen.

Na een gedegen intake-les zal je van de instructeur een passend lesplan krijgen waarmee je het rijbewijs binnen handbereik hebt.

Bedenk dat ” er op dit moment een tarief geldt voor de dagopleiding wat over heel Nederland bijna onmogelijk is” en wacht dus niet te lang, dit tarief is zeer tijdelijk GIGA laag.

 

 

Aanhangerrijschool Zaandam, Aanhangerrijschool wormerveer, Aanhangerrijschool koog aan de zaan, Aanhangerrijschool zaandijk, Aanhangerrijschool koog aan de zaan, Aanhangerrijschool wormer, Aanhangerrijschool Heerhugowaard.

Comment Section

0 reacties op “Aanhanger rijbewijs ja of nee

Plaats een reactie


*