Page content

Rijangst vanuit Faalangst

Faalangst kan zowel positief als negatief zijn. Bij positieve faalangst presteert men juist extra goed wanneer men gestresst is. Terwijl bij negatieve faalangst het stressniveau te hoog is om nog te kunnen presteren. Daarnaast is faalangst in 3 groepen te verdelen:

  • Cognitief: doordat men te zenuwachtig is kan men niet meer teruggrijpen op de kennis en kunde die men reeds verworven heeft;
  • Sociaal: wat zullen anderen denken?
  • Motorisch: blokkeren van praktische vaardigheden.

Faalangst en perfectionisme gaan helaas prima samen. Deze groep wil rijden zoals het hoort en verwacht dat anderen zich ook aan de ( verkeers )regels houden. Wanneer dit niet gebeurt en ze zelf ook niet kunnen rijden zoals het hoort, maakt dat onzeker en angstig en kan het leiden tot rijangst.

Wanneer heb je faalangst voor het rijexamen?

Bijna iedereen is zenuwachtig voor een (rij)examen. Dat is normaal. Het kan je juist stimuleren om goed te presteren. Je bent scherp door de adrenaline. Sommige mensen zijn extreem zenuwachtig. Maar dat hoeft geen faalangst te zijn. Je spreekt pas van faalangst voor het rijexamen als je onder druk van dat ene uurtje bezwijkt. Bijvoorbeeld door een black-out, of door fouten die je tijdens je rijlessen nooit maakte.

Er is geen sprake van rijexamenangst als je zenuwachtig bent doordat je nog niet helemaal klaar bent voor het examen. Bijvoorbeeld omdat je eigenlijk te weinig rijlessen hebt gehad. Of omdat je geen klik had met je rijinstructeur. Besteed daarom genoeg aandacht aan het vinden van een goede rijschool en rijinstructeur. Tips daarvoor krijg je op deze website en via www.rijschoolgegevens.nl.

Er is ook geen sprake van faalangst voor het rijexamen als je last hebt van angst als karaktereigenschap/persoonlijkheidsstoornis. Op internet vind je hier veel informatie over, onder andere op www.faalangst.nl .  Daar vind je een test die meet of je hieraan lijdt; en wat je er dan aan kunt doen.

Uiteraard heeft onze instructeur ook nog andere tests om samen met jou uit te zoeken of jij faalangstig bent.

Comment Section

2 reacties op “Rijangst vanuit Faalangst


Door Cor op 26 september 2016

Ik ben aan het leren zo wel in boek als cdrom maar ben negatief en denk dat ik faal angst heb voor zo wel het slagen bij cbr als bij rijschool gigant voor afrijden


Door Roel van der Wielen op 15 november 2016

Cor,

we kunnen altijd een apart faalangst examen voor je regelen, no problem.

Rijbewijsgigant.nl

Plaats een reactie


*