Page content

Blok 1 Doel 7 Gas geven

Blok 1 Doel 7 Gas geven

Blok 1 Doel 7 Gas geven:

Met je rechter voet regel je de snelheid van de auto en dit doe je dan middels je gaspedaal. Lijkt simpel toch? Niets is minder waar. In de eerste versnelling moet je om weg te rijden rustig aan het gaspedaal indrukken om vervolgens weg te rijden, in de tweede versnelling is dit al minder en een nog hogere versnelling al weer minder. Geef je te kort gas, sta je stil. Geef je te veel, loop je t risico op spinning.

Maar nu technisch:

gas pedaal“Met de rechtervoet bedien je dus het gaspedaal en de rem” Je moet op een doortastende wijze gasgeven. Dit betekent dat je in de eerste versnelling maar kort en een beetje gas geeft, in de 2e iets meer, in de 3e nog iets meer etc.  Met doortastend, wordt vlot en zover als nodig bedoeld. Dus niet langzaam optrekken, maar het pedaal vlot tot ongeveer de helft intrappen. Het motormanagement regelt de hoeveelheid brandstof die noodzakelijk is voor datgene wat jij van hem verlangt.  Met gasgeven gaan we vlot naar de gewenste snelheid, we trekken niet zonder meer ver door in de versnellingen. Eigenlijk willen we niet boven de 2500 toeren komen.

Hoe:

 • Het gaspedaal wordt bedient met je rechtervoet .
 • Het is gemakkelijk om de hiel van je rechtervoet tijdens de bediening van het gaspedaal, op de vloer te laten steunen.
 • Gaspedaal klein stukje intrappen en toerental doseren  Om gebruik te maken van het “rollend vermogen” van de auto kun je om af te remmen eerst het gas loslaten en de auto in de versnelling uit laten rollen tot aan het stationeer toerental (1000 toeren).

Waarom:

 

 • Koppelen doe je met links, remmen en gasgeven met rechts.
 • Gasgeven en remmen doe je niet tegelijk dus dit kan met de rechter voet, de koppeling wordt vaak gelijk tijdig met de rem en het gaspedaal bedient.
 • Door met de hiel steun te zoeken kun je het gaspedaal beter doseren en rij je minder schokkerig (meer gevoel in de bediening).
 • Weet of je pedaal ver in moet trappen om snel te accelereren of juist een klein stukje, tijdens het schakelen gaspedaal op tijd loslaten (koppeling in is gas los) zodat de motor niet door raast, koppeling weer omhoog is gas (bedachtzaam)intrappen om op te trekken.
 • Beter voor het milieu, je maakt gebruik van de eigen energie van de auto.
 • Door tijdig het gas los te laten remt de auto al af op de motor. Door dit tijdig te doen hoef waarschijnlijk niet telkens te stoppen. Dit is beter voor de doorstroming.

 

Resume:

Rechtervoet  / Bedien het gaspedaal met je rechtervoet.

Hiel op de vloer /  Laat de hiel van de rechtervoet tijdens de bediening van het gaspedaal, rusten op de vloer.

Doseren toerental / Laat gas tijdig los bij ontkoppelen, laat de motor niet doorrazen.

Laat de motor weten wat je wilt / niet spelen met het pedaal, maar doortastend gasgeven.

 

Succes en op naar doel 9: Kijken.

  Comment Section

  0 reacties op “Blok 1 Doel 7 Gas geven

  Plaats een reactie


  *